Suorien vatsalihasten erkaantuman fysioterapia, Oulu - Tuiran Fysio
(08) 340 862

tai s-postitse: toimisto(ät)tuiranfysio.fi

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme: (08) 340 862, klo 8:00-15:30

Suorien vatsalihasten erkaantuman fysioterapia

Hoitomuodot

Suorien vatsalihasten erkaantuma on yleinen ilmiö raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla

Suorien vatsalihasten erkaantuma on yleinen ilmiö raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla, ja voi vaivata vielä vuosikymmentenkin päästä synnytyksestä. Erkaantumaa voi olla myös ylipainoisilla miehillä tai urheilijoilla, joiden lajiharjoittelussa on runsaasti keskilinjaa kuormittavia toistoja. Erkaantumassa suorien vatsalihasten välissä oleva sidekudosjuoste linea alba venyttyy ja ohenee, jonka seurauksena siihen kiinnittyvät lihakset siirtyvät keskilinjasta sivulle päin. Keskilinjaan saattaa ilmestyä pullotusta tai upottava uoma. Keskimäärin linea alban leveys on navan kohdalla 2 – 2,5 cm, ja tälle alueelle erkaantuma tyypillisimmillään syntyykin. Raskauden aikana kohdun kasvun myötä vatsanseinämään kohdistuu mekaanista rasitusta, joka yhdessä hormonaalisten muutosten sekä kehon kudostyypin kanssa muuttaa lihasten ja sidekudosten rakennetta. Synnytyksen jälkeen erkaantuman palautuminen on nopeinta parin ensimmäisen kuukauden aikana, ja spontaania palautumista tapahtuu vuoteen saakka suurimmalla osalla synnyttäneistä.

Kyseessä ei ole siis pelkästään kosmeettinen haitta, vaan erkaantuma heikentää keskivartalon lihasten voimantuottoa ja voimansiirtoa rintakehän, lantion ja lanneselän välillä. Useassa kerroksessa kulkevat vatsalihakset yhdistävät rintakehän, lantion ja selän lihakset toisiinsa muodostaen näin keskeisen vartalon toiminnallisen kokonaisuuden. Ne toimivat yhdessä muiden tukirakenteiden kanssa voimansiirtäjinä ylä- ja alavartalon välillä, tuottavat vartaloon liikettä, suojaavat ja tukevat sisäelimiä, säätelevät vatsaontelon painetta, tukevat selkärankaa ja vähentävät siihen kohdistuvaa kuormitusta sekä toimivat apuhengityslihaksina.

Erkaantuman aiheuttama lihasepätasapaino ja heikko keskivartalon kontrolli altistavat monenlaisille toimintahäiriöille. Tällaisia ovat mm. alaselän ja lantion alueen kivut, virtsan- ja ulosteen karkailu, eriasteiset laskeumat ja lantionpohjan kiputilat. Ongelmia voi ilmetä myös ryhdin sekä vartalon asennon ja liikkeen hallinnassa, hengityksessä sekä kaikessa sellaisessa toiminnassa, joka aiheuttaa painetta vatsaonteloon ja lantionpohjaan (esim. ulostaminen, saliharjoittelu, juokseminen jne.)

Fysioterapian tavoitteet vatsalihasten erkaantuman hoidossa:

Suorien vatsalihasten erkaantuman fysioterapian tavoitteena on palauttaa terapeuttisen harjoittelun avulla linea alban napakkuus ja toimintakyky sekä keskivartalon lihasten oikea-aikainen aktivoituminen. Näin koko keskivartalon toimintakyky palautuu. Fysioterapiassa harjoitellaan lisäksi vartalon asennon hallintaa ja kannattelua sekä opetellaan hahmottamaan keskivartalon toimintaa.

Ultraäänitutkimus:

Reaaliaikaisella ultraäänellä pystyy turvallisesti ja luotettavasti tutkimaan ja mittaamaan linea alban rakennetta, leveyttä ja napakkuutta sekä vatsalihasten ja lantionpohjan toimintaa ja oikea-aikaista aktivoitumista. Ultraäänen näytöltä näkyy suoraan, mitä vatsan tai lantionpohjan lihaksissa tapahtuu esim. tietoisen supistuksen tai rentoutuksen aikana, tai millaisilla harjoitteilla linea albassa näkyy oikeanlaista jäntevyyttä. Tämä tekee harjoittelusta yksilöllistä ja motivoivaa, koska muutos näkyy näytöltä välittömästi.

Seuraavat vapaat hoitoajat lantionpohjan fysioterapiaan

Varaa hoitoaika sähköisesti tai soittamalla

Sähköinen ajanvarauspalvelumme palvelee Sinua 24/7. Voit varata hoitoajan myös puhelimitse ma-pe klo 8.00-15.30 numerosta (08) 340 862.