Fysioterapia Oulu - Helppo ja nopea ajanvarauspalvelu 24/7 - Tuiran Fysio
(08) 340 862

tai s-postitse: toimisto(ät)tuiranfysio.fi

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme: (08) 340 862, klo 8:00-15:30

Fysioterapia

Hoitomuodot

Fysioterapialla pyritään edistämään liikkumis- ja toimintakykyä

Fysioterapia on osa kuntoutusta, jonka avulla pyritään edistämään ihmisen liikkumis- ja toimintakykyä. Kuntoutukseen kuuluvat ennaltaehkäisy sekä erilaiset terapiamuodot. Fysioterapeutit suunnittelevat, toteuttavat ja ohjaavat erilaisia terapeuttisia harjoitteita, hierovat sekä antavat fysikaalisia hoitoja.

Fysioterapiaan voi tulla kuka vain, joka haluaa vaikka rentoutusta, tuntee tarvitsevansa ohjausta, tai tarvitsee apua kivun lievitykseen. Kuntoutuksen tavoitteet ovat yksilöllisiä, esim. sellaisen liikunta- ja toimintakyvyn saavuttaminen, että kuntoutuja kykenee tulemaan toimeen mahdollisimman omatoimisesti.

Olet tervetullut fysioterapiaan joko lääkärin lähetteellä tai ilman!

Tutustu monipuoliseen terapiamuotojen erikoisosaamiseemme:

Käsiterapia

Käsiterapialla tarkoitetaan lähinnä käden ja kyynärvarren alueen kipujen sekä rasitusten ennaltaehkäisyä ja hoitoa fysioterapian keinoin. Tuiran Fysion käsiterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Laura Moisasen vastaanotolle hakeudutaan erityisesti käden alueen vammojen, leikkausten ja kiputilojen vuoksi.

Tyypillisimmät ongelmat käsiterapiaan hakeutuvilla on:

 • Käden ja yläraajan alueen jäykkyys, kipu, turvotus tai voimattomuus,
 • käden ja sormien murtumat,
 • käden alueen jänne- ja nivelsidevammat,
 • käden ja yläraajan alueen rasitusvammat, kuten tennis- ja golfkyynärpää,
 • nivelrikko sormissa ja kädenalueella,
 • yläraajan alueen hermovammat sekä erilaiset tuntohäiriöt

Käsiterapian tavoitteena on käden ja yläraajan toimintakyvyn palautuminen mahdollisuuksien mukaan siten, etteivät oireet haittaa työssäkäyntiä, arjen askareita ja harrastuksia.

Vastaanottokäynnillä fysioterapeutti haastattelee, tutkii, arvioi ja kuntouttaa asiakasta yksilöllisesti. Kuntoutumisen edistämiseksi kuntoutuja saa myös hoitojaksoon suunnitellut yksilölliset kotiharjoitteet sekä selkeät ohjeet niiden suorittamiseen.

Hoitoon voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä!

Varaa tästä hoitoaika käsiterapiaan erikoistuneelle fysioterapeutti Laura Moisaselle.

Faskiamanipulaatio

Faskia on peitinkalvo, joka ympäröi lihaksia, lihasryhmiä, verisuonia ja hermoja sitoen rakenteita yhteen. Epämääräisiin kipuihin ja vaivoihin voi löytyä ratkaisu faskiajärjestelmästä. Erilaiset kuormitukset, vammat ja stressi voivat aiheuttaa kiinnikkeitä faskiaan, jotka aistitaan jäykkyytenä sekä erilaisina kipuina ja vaivoina. Kipu tai vaiva voi tuntua jossain muualla kuin rajoittuneen liikkeen alueella. Esimerkiksi nilkkavamman aiheuttama muutos kävelyssä voi ajan myötä alkaa oireilemaan selkäkipuna.

Faskiamanipulaatio on hoitomenetelmä, jonka avulla pyritään normalisoimaan faskian toimintaa. Oikein toteutettuna faskiamanipulaatio johtaa normaaliin liikkeeseen ja sitä kautta kipeytyneen rakenteen paranemiseen. Perinteinen venyttely ja hieronta eivät välttämättä riitä, kun faskiassa on pahoja kiinnikkeitä. Kudoksen manipulaation tai käsittelyn täytyy tapahtua oikealla voimalla ja tarkkuudella. Faskiakäsittely ja faskiahieronta ovat otteiltaan laajempia ja pelkkä faskiapisteiden käsittely ei ole faskiamanipulaatiota.

Faskiahoitoon pelkkä käsittely ei riitä, vaan siihen kuuluu aina tarkka kartoitus asiakkaan tilasta, johon kuuluu tämänhetkisten vaivojen kartoitus, aikaisemmat tapaturmat, murtumat ja aikaisemmat vaivat.

Faskiakäsittelystä saat apua tuki- ja liikuntaelinvaivoissa ja toimintahäiriöissä, joita ovat esimerkiksi:

 • neurologiset ja lihasten häiriöt kuten: päänsäryt, migreeni, fibromyalgia, kasvojen puutuminen ja kipu, iskias, spastisuus, niskakipu, olkapäävaivat, tenniskyynärpää, rannekanavaoireyhtymä, erilaiset jännetulehduksen muodot, selkäkipu jne.
 • virtsarakon ja lantion seudun vaivat
 • jännitykseen, stressiin ja tunteisiin liittyvät fyysiset kivut ja vaivat
 • vammojen ja leikkausten jälkitilat
 • purentaelimen toimintahäiriöt
 • alaraajojen kivut ja vaivat: lonkkavaivat, nivelrikko, trokanterbursiitti (limapussitulehdus), polvivaivat, nivelrikko, hyppääjän polvi, juoksijan polvi, nilkka ja jalkaterävaivat, plantaarifaskiitti, mortonin neuralgia sekä penikkatauti
 • paikalliset faskian muutoksista peräisin olevat ihottumat, veren- ja lymfakierron häiriöt, aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan häiriöt, urheilua, soittamista tms. erityistä koordinaatiota ja motoriikkaa vaativaa toimintaa tukemaan.

Hoitojen määrän tarve vaihtelee yksiöittäin ja tavoitteiden mukaan. Selkeät tuki – ja liikuntaelimistön ongelmat voivat helpottua jo yhden käsittelyn jälkeen, mutta pitkäkestoiset ja monimutkaiset vaivat vaativat useamman käyntikerran. Keskimäärin käyntimääräksi voidaan määrittää 2-5 kertaa.

Faskiamanipulaatio hoitona ei useimmiten aiheuta sivuvaikutuksia. Joskus oireet hetkellisesti pahenevat hoidon ensimmäisten päivien jälkeen, mutta se voi olla merkki siitä että hoito alkaa toimia. Kun hoitoa tehdään syvemmälle kudokseen voi tämä aiheuttaa alkuun kipua. Kuitenkaan kipu ei saa olla asiakkaalle sietämätöntä ja pitkään jatkuvaa. Herkimpiä alueita ei tarvitse käsitellä suoraan vaan liike voidaan palauttaa etäämmältä.

 

Purentaongelmat

Terapian tavoitteena on kipujen vähentäminen, lihaksiin ja niveliin kohdistuvan kuormituksen pienentäminen sekä purentaelimistön normaalin toiminnan palauttaminen. Samalla pyritään ehkäisemään hampaiden liiallista kulumista.

Purentaongelmien hoitoon keskittynyt fysioterapia onkin tärkeä tukihoito esim. ennen suu- ja leukakirurgisia operaatioita tapahtuvan oikomishoidon aikana.

+ Lue lisää hoitomuodosta ja varaa hoitoaika

Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä (CRPS)

CRPS on monimuotoinen sairaus ja sitä esiintyy kaikissa raajoissa, selässä, olkapäissä, päässä ja jopa suussa. Oireet ovat monimuotoiset ja sen vuoksi hankalakin hoidon kannalta. Kivun määrä ja kivun paikka voi vaihdella, ihon värimuutokset saattavat vaihdella useamman kerran päivässä, lisäksi oireina voivat olla turvotus, hikoilu- ja kylmäämisoireita sekä raajan voimanheikkous- ja motoriset rajoitteet. Lisäksi troofiset muutokset karvoituksessa, ihossa tai kynsissä ovat mahdollisia.

Toisilla kiputila on kokoajan päällä ja toisilla se vaihtelee päivittäin. Aivojen signaaleista johtuen kipu voi olla ajoittain erittäin voimakasta, jolloin puhutaan voimakkaasta kipukohtauksesta, joka lamauttaa potilaan toimintakyvyttömäksi. (suomencrps-yhdistys).

Lievä tai kohtalainen kudosvaurio voi laukaista kipuoireyhtymän CRPS:n. CRPS puhkeaa yleensä viikkojen jälkeen traumasta, esimerkiksi rannemurtuman jälkeen oireyhtyä on yleinen, lisäksi sitä esiintyy myös leikkausten jälkeen – myös alaraajoissa.

Lääkityksen lisäksi fysioterapia on tärkeää CRPS-potilaan kuntoutuksessa. Liike on parantumiselle todella tärkeää, esimerkiksi fysioterapian muodoista vasemman ja oikean hahmottaminen peiliterapian avulla, motoristen tehtävien lisääminen ovat olennaista monimuotoista hoitoa. Kotiharjoitukset ovat keskeinen osa kuntoutumista.

Kipuoireyhtymästä on mahdollista parantua kokonaan, mutta kuitenkin osalle potilaista jää jonkinlaista vaivaa. Jo yhden tai kahden vuoden kuntoutuksen jälkeen tilanne kuitenkin rauhoittuu huomattavasti.

CRPS-erikoistuneet fysioterapeuttimme ovat: Sanna Tikkala, Mikko Hirvimäki, Anne Vähäkuopus, Johannes Poikela ja Mervi Meriläinen

Neurologinen fysioterapia

Erilaiset neurologiset sairaudet tai vauriot ja kehitysviivästymät vaikuttavat hermojärjestelmän toimintaan ja aiheuttavat usein vaikeuksia erilaisissa motorisissa toiminnoissa.

Neurologisen fysioterapian tavoitteena on ylläpitää tai parantaa kuntoutujan liikkumis- ja toimintakykyä, aktivoida keskushermoston kehittymistä toiminnan avulla, sekä tukea hänen selviytymistään päivittäisissä toimissa.

Tavallisimpia neurologisia sairauksia ovat:

 • aivoverenkiertohäiriöiden jälkitilat
 • lihassairaudet (esim. MS-tauti, Parkinsonin tauti, ALS)
 • aivo- ja selkäydinvammat
 • CP-vamma

Fysioterapialla pyritään vähentämään mm. asennonhallinnan ja liikkumisen vaikeuksia, huomioiden myös erilaiset kognitiiviset, sensoriset ja emotionaaliset tekijät sekä lisäämään tai ylläpitämään kuntoutujan kehontuntemusta, toimintakykyä ja elämänhallintaa. Neurologisessa fysioterapiassa korostuu moniammatillinen yhteistyö sekä yhteistyö kuntoutujan läheisten kanssa

Fysioterapiaan kuuluu myös apuvälinetarpeen arviointi, niiden hankinta ja käytön harjoittelu yhdessä apuvälineasiantuntijoiden kanssa.

McKenzie menetelmä

MDT-menetelmä on erikoistunut selkärangan mekaanisten kiputilojen hoitoon. Menetelmä toimii parhaiten osana välilevyperäisten kiputilojen ja iskiaksen hoitoa. MDT -hoito aloitetaan oirekuvan määrittelyllä jota seuraa fyysinen tutkiminen toistoliikkeiden ja pitkäkestoisten asentojen avulla. Selästä johtuvat raajassa esiintyvät säteily- ja kiputuntemukset pyritään vähentämään oikeasuuntaisten toistoliikkeiden avulla.

Hoito koostuu spesifeistä harjoituksista, asennon hallinnan opetuksesta, liikkeistä ja ennaltaehkäisystä sekä ensiapu-ohjeiden opetuksesta uusien kipuepisodien pahenemisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on poistaa kipu, palauttaa rangan toiminta ja ehkäistä uusiutuminen. Menetelmän tarkoituksena on opettaa asiakasta hoitamaan itse itsensä ja minimoimaan mahdolliset vaaratekijät uusiutumista varten sekä hoitamaan mahdolliset uudet kipuepisodit omatoimisesti.

MCKenzie erikoistuneet fysioterapeuttimme ovat: Anne Vähäkuopus, Mikko Hirvimäki, Perttu Lammela, Hanne Määttä, Katja Hannuksela ja  Mirka Isoniemi

Alaraajafysioterapia

Alaraajafysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti tutkii ja testaa alaraajojen liikeradat sekä lihasvoiman. Alaraajojen ja selän yhteistoiminta tarkastetaan. Lisäksi mahdolliset pituuserot, jalkapöydän laskeumat ja kävely tarkistetaan.

+ Lue lisää hoitomuodosta ja varaa hoitoaika

Seuraavat hoitoajat fysioterapiaan

Varaa hoitoaika sähköisesti tai soittamalla

Sähköinen ajanvarauspalvelumme palvelee Sinua 24/7. Voit varata hoitoajan myös puhelimitse ma-pe klo 8.00-15.30 numerosta (08) 340 862.